Društvo za projektovanje, inženjering, konsalting i izvođenje radova

English

Stručni kadar Drago Projekt d.o.o. ima višedecenijsko iskustvo u realizaciji velikih sistema vodosnabdevanja iz površinskih vodotoka (Regionalni sistem “RZAV”; Reginalni sistem “Bogovina”; PPV “Makiš”; PPV "Cerovića brdo", Užice; PPV “Gruža”, Kragujevac; PPV Barič, Obrenovac; PPV "Brsje", Aleksinac; PPV "Kraljevica", Zaječar; PPV “Medijana”,Niš, i td.) u kojima se voda zahvata iz neograničenog resursa, odnosno iz reka ili jezera.

Pozitivno iskustvo daje nam za pravo da kažemo da smo stanovništvo, tog dela Srbije, trajno snabdeli vodom, odnosno osnovnim elementarnim infrastruktrunim sistemom.

Takođe, stručni tim Drago Projekt d.o.o. ima višedecenijsko iskustvo u realizaciji sistema vodosnabdevanja iz podzemne izdani (bunari) ali suštinski, naša intencija je da promovišemo vodosnabdevanje stanovništva iz površinskih vodotoka.

Zašto promovišemo vodosnabdevanje iz površinskih vodotoka ?

Odgovor je jednostavan, Srbija mora da sačuva svoje podzemne izdani za buduća (krizna vremena), a pre svega, podzemne vode Vojvodine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sa druge strane, Srbija poseduje moćne vodotoke: Drina, Rzav, Ibar, Morava, Sava, Tisa, Nišava, Pek, Dunav, ..., kojim može da snabde pitkom vodom celokupnu teritoriju Srbije pa i više od toga.

Srbija može da snabde, iz svog zaleđa (reka DRINA) Beograd, Vojvodinu kao i ravničarske delove Hrvatske, Mađarske i Rumunije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reka Drina ima u, u svom malovođu (najmanji proticaj) oko 650 m3/sec.

Nesporno, glavna prednost vodosnabdevanja iz  površinskih sistema vodosnabdevanja su neograničene količina sirove vode.

Tehnološki postupak tretmana sirove vode, iz reke, je jednostavniji od bunarske vode.

Za potrebe zahvatanja sirove vode jednokratno se izradjuje vodozahvatni objekat i nema više stalnih i skupih poslova istraživanja podzemlja, probnih crpljenja, bušenja bunara (150 do 450m dubine), osvajanje i zauzaimanje novih površina za izvorišta, zaštita izvorišta i td.

Utrošak električne energije je cca 10 puta manji od bunarskog sistema.

Intervencije na pumpama sirove vode je jednosavno, i brzo, jer su iste na dubini od max 10m, za razliku od bunarskih (150 do 450 m).

Eksplatacioni troškovi tratmana su značajno manji od troškova tretmana podzemnih voda.

Napomena 1:

Eksploataci troškovi postrojenja za tretman voda iz reka, odnosno iz krupnih šljunkova pored reka su, cca 0,12 - 0,15 EUR/m3 proizvedene pitke vode.

 

Sa zahvatanjem iz reke Drine Srbija može da ima višedecenijski izvozni posao sa velikim profitom.

Napomena 2:

Beograd mora da ima rezervnu izvor vodosnabdevanja ukoliko (ne daj Bože) se desi havarija na nuklearnoj elektrani "Krško".

 

PPV "Barič" postrojenje koje ruši sve rekorde

 

Drago Projekt d.o.o. dobio je na tenderu, aprila 2003 godine, da osposobi napušteno postrojenje za tretman pitke vode PPV "Barič", koje je bilo predviđeno da vrši vodosnabdevanje vojnog kompleksa, diretkno iz reke Save.

 

Vodozahvatni objekat sirove vode nalazi se nizvodno od:

- ispuštanja vode iz termoelektrane "Nikola Tesla",

- uliva, zagađene, reke Koluzbare  u Savu, i

- izliva kanalizacije Obrenovca u reku Savu.

Tretman pitke vode iz površinskog vodotoka i podzemne izdani

O nama

Početna

Nakon završetka radova, avgust 2003 godine, postrojenje je u besprekidnoj funkciji sve do danas (2017 godina), uz ukupne troškove eksploatacije od 0,12 EUR/m3 proizvedene, pitke, vode.

Samo profitabilna ekologija nas spašava od zagađenja

© 1992-2020, Drago Projekt d.o.o.

Milutina Milankovića 32 | 11070 Novi Beograd | Srbija | Telefon: +381 (11) 614 58 11 | E-mail: dragoprj@eunet.rs